Revoluția din 1918 și Unirea Ardealului cu România View full size

Revoluția din 1918 și Unirea Ardealului cu România

Revoluția din 1918 și Unirea Ardealului cu România 

Ion CLOPOȚEL

Format A5, 230 pag.

Conține fotografii inedite din colecția familiei

More details

10 items in stock

29,00 Lei

Cartea Revoluția din 1918 și Unirea Ardealului cu România, de Ion Clopoțel, este poate cea mai importantă carte despre evenimentele premergătoare Marii Uniri, si imediat după, prin profunzimea ei și bogatul material documentar adus în fața publicului. 
Scrisă la cald, la opt ani de la evenimente, este poate cea mai documentată lucrare dedicată fenomenului scrisă de un contemporan. În sensul că abordează o multitudine de aspecte mai puțin cunoscute, cu trimiteri la memorii și lucrări de specialitate ale contemporanilor, nu numai români, ci și străini, mulți adversari ai emancipării românilor din Ardeal, argumentând puternic și documentat, cu citate și referințe din cele mai amănunțite. Se simte din textul scris faptul că a fost acolo, a fost la curent cu tot ce se întâmplă, a vorbit și a cunoscut pe cei implicați în evenimente. Ca publicist în acele timpuri, poate face o analiză profundă a timpului și desfășurării evenimentelor, a acțiunilor, a deciziilor și așteptărilor celor care au făurit istoria.
Foarte bine abordată este perioada premergătoare, cea a prăbușirii imperiului asutro-ungar, a încercărilor maghiare de a păstra dominația ungară asupra națiunilor subjugate, lupta intelectualilor români pentru ieșirea de sub tutela acestora. Revoluția din imperiul austro-ungar, fiindcă a fost o revoluție, prăbușirea organizării statale austro-ungare și ce a urmat, revolta celor oprimați. Gărzile naționale din Ardeal au un loc important în această lucrare, constituirea lor, modul de acțiune, cu exemple clare, locuri și date, aspecte greu de găsit în alte lucrări. O importanță aparte este dată negocierilor de la Arad între fruntașii români și cei maghiari, de ce au eșuat și cum s-a deschis calea spre Adunarea de la Alba Iulia. Pe de altă parte, o foarte amănunțită relatare despre organizarea soldaților transilvăneni de către Iuliu Maniu la Viena, cum românii au păstrat ordinea la Viena și Praga, dar și despre rolul voluntarilor ardeleni la făurirea Unirii. Alte aspecte mai puțin cunoscute sunt dezbaterile între fruntașii români din preziua adunării de la Alba Iulia, precum și desfășurarea propriu-zisă. Nu sunt uitate atrocitățile bandelor maghiare, descrise amănunțit după documente, dar și comportarea sârbilor și francezilor în Banatul ocupat. Doar din această sumară enumerare ne dăm seama de importanța științifică și documentară a lucrării lui Ion Clopoțel. 
În paginile cărții veți găsi fotografii din colecția familiei autorului.

Nu exista nici un comentariu inca.

Write your review

Revoluția din 1918 și Unirea Ardealului cu România

Revoluția din 1918 și Unirea Ardealului cu România

Revoluția din 1918 și Unirea Ardealului cu România 

Ion CLOPOȚEL

Format A5, 230 pag.

Conține fotografii inedite din colecția familiei

Write your review