TACTICA SI STRATEGIA NR 6 View full size

TACTICA SI STRATEGIA NR 6

TACTICA ȘI STRATEGIA NR 6

100 PAG COLOR

FORMAT A4

More details

10 items in stock

29,00 Lei

"Tactica si Strategia" isi doreste sa fie o revista dedicata in primul rand cititorilor ei, tuturor celor interesati de istoria militara romaneasca si universala. "E suficient să ne uităm în jur, toate popoarele îşi studiază istoria, dar şi istoria militară, atât a lor, cât şi a lumii întregi, este o muncă şi o dovadă că alţii sunt interesaţi. Dar noi? Şi noi suntem interesaţi, dar încă nu avem suficiente mijloace de informare asupra părţii care ne interesează în primul rând, istoria noastră militară. Acest gol dorim să-l umplem prin această revistă, în care veţi găsi mari bătălii din istoria noastră analizate în amănunt, date despre gânditorii noştri militari, despre mari generali sau comandanţi de oşti, despre arme fabricate în România, precum şi aspecte geopolitice actuale, de spionaj sau colaterale. Istoria militară universală este şi ea bine reprezentată, cu aspecte şi influenţe asupra evenimentelor istorice majore, inclusiv asupra istoriei noastre naţionale."

Niciodată, în toată istoria mondială, nimeni nu a renunțat în urma unor declarații sau adunări care au dat o rezoluție, decizia acestor rezoluții s-a impus întotdeauna cu arma, nu cu vorba. Așa a fost și în cazul României, a realizării României Mari. Să fim serioși, putea negocia Brătianu la Conferința de Pace de la Paris până cădea jos, nimeni nu i-ar fi dat vreun soldat francez ca să facă dreptate României, impunerea hotărârii decise la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia s-a făcut de către armata română, și a fost nevoie de un război pentru asta, războiul româno-ungar din 1919, descris în Nr 2 din revista noastră.

La fel a fost și în cazul Basarabiei, Unirea s-a făcut după ce Basarabia a fost curățată cu arma în mână de trupele rusești bolșevizate în una din campaniile cele mai puțin cunoscute ale armatei române. Campanie militară care a dus la confruntări terestre, navale și aeriene uitate în istoriografia noastră.

Dar până a ajunge aici, armata română s-a confruntat cu un alt aspect poate unic în analele militare mondiale. Aliatul rus bolșevizat a început jaful și teroarea asupra propriului aliat, respectiv armatele ruse bolșevizate de pe teritoriul românesc au început o acțiune de jaf și cotropire a teritoriului românesc din spatele frontului, front ținut cu eroism de armatele româno-ruse în bătăliile de la Mărășești și Oituz în vara lui 1917. Armatele ruse se transformă în bande bolșevice jefuitoare, astfel că armata română este nevoită să intervină pentru pacificare. S-a ajuns la lupte între aliați pe front, în fața inamicului, caz unic în istoria militară mondială, după cum spuneam. În acest context se înscrie Bătălia de la Galați și alte confruntări militare între români și ruși pe frontul din Moldova.

Intervenția în Basarabia, la cererea liderilor moldoveni din Sfatul Țării, rezultă prin ocuparea Chișinăului fără luptă, dar s-au dat bătălii importante pentru Tighina, dar mai ales pentru sudul Basarabiei, o campanie importantă pentru istoria noastră militară, unde s-a ajuns la cooperarea între trupele terestre, navale și aeriene pentru ocuparea acestui ținut românesc. Povestea acestei campanii, în acest număr al revistei noastre.

Mai mult, povestea unică a voluntarilor români, foști prizonieri proveniți din armata austro-ungară, care se organizează pentru a lupta pentru România Mare. Cei din Italia luptă la Vittorio Veneto, bătălia decisivă care sparge frontul și duce la capitularea Austro-Ungariei, apoi repatriați vor ajunge în țară în diviziile ardelene ce vor lupta în 1919 contra Ungariei bolșevice. În acest număr, mărturii inedite ale participanților români la ruperea frontului italian.

Dar epopeea cea mai captivantă va fi cea a prizonierilor ardeleni și bucovineni din Rusia, care se organizează la Darnița, lângă Kiev, și ajung în România pentru a lupta la Mărășești și Oituz. Parte din ei sunt prinși în războiul civil din Rusia, un Corp al Voluntarilor Ardeleni de circa 5000 de luptători va lupta în Siberia contra Armatei Roșii bolșevice, epopeea lor descrisă pe larg în paginile acestui număr, inclusiv cu mărturiile ofițerilor români ce au luat parte la lupte, la incursiunile din taigaua siberiană contra partizanilor roșii, până în 1920, la bătăliile de la Șeragul și Kuitun.

O bătălie uitată, după 170 de ani, bătălie a revoluției din Muntenia din 1848, o bătălie ce a marcat evoluția viitoare a armatei române, ce a dat primii eroi ai epocii moderne, Bătălia de la Dealul Spirii.

Nu în ultimul rând, perioada medievală imediat după moartea marelui erou român, Mihai Viteazu. Succesorul său la tronul Munteniei, Radu Șerban, s-a dovedit un mare diplomat și  un mare comandant de oști, meșter în ale armelor și în strategia militară, ca dovadă cele trei mari bătălii și multele lupte în campanii, așa cum vom vedea în paginile următoare.

Anul Centenar e și anul în care se împlinesc 175 de ani de la nașterea artileriei române moderne, aceasta și o importantă realizare a artileriei, scufundarea monitorului turcesc Podgorița la 7 noiembrie 1877, tot în paginile acestui număr. Sub flamuri străine, povestea unui român cazut eroic pe frontul francez, gânditori militari, dar și o chestiune geopolitică actuală, prezența Flotei Ruse a Mării Negre, prima parte.

Vă invităm să cumpărați și recomandați revista noastră, pentru a fi siguri de aparițiile ei viitoare. 

Nu exista nici un comentariu inca.

Write your review

TACTICA SI STRATEGIA NR 6

TACTICA SI STRATEGIA NR 6

TACTICA ȘI STRATEGIA NR 6

100 PAG COLOR

FORMAT A4

Write your review